Burma baklava sa pistaćima!

Ili divit baklava, kako je još zovu u Bosni.. Ovog leta sam iz Grčke pored nezaobilaznog maslinovog ulja donela dosta jestivih “suvenira”, među njima i neslane, očišćene i sirove pistaće. Ovo poslednje ja kod nas nisam do sada nigde našla u prodaji, a odavno mi je merak da napravim baklavu sa pistaćima. Izabrala sam ovu okruglu i malo nagužvanu, u Turskoj je zovu fistikli burma baklava. Očas posla se smota, lepo izgleda, a sa pistaćima je fantastičnog ukusa..

Sastojci

Priprema

  1. Raširiti kore, pa jednu premazati ohlađenim puterom rastopljenim sa malo ulja. Preko staviti drugu i premazati 2/3 površine, a na ostatak staviti 2-3 kašike mlevenih pistaća. 

    Pomoću tanjeg drvenog stapa (ili debele igle za pletenje) urolati nadevenu koru po dužini, pa je sa obe ruke naborati tako što krajeve treba gurnuti prema sredini da se kora zgužva i napravi “harmonika”.

  2. Dobijenu baklavu guranjem skinuti sa štapa (igle) direktno u podmazan pleh 28x20cm (moje kore su bile malo deblje, pa se nisu baš lepo gužvale). Nastaviti sa rolanjem i ređanjem dok se ne utroše sastojci. Složenu baklavu iseći oštrim nožem na željene parćiće i premazati je preostalim puterom. Peći 10 minuta na 180°C, smanjiti na 160°C i peći još 20 minuta dok ne dobije lepu zlatnu boju.

  3. Dok se baklava peče u manju šerpu sipati šećer i preliti ga vodom. Staviti da provri i kuvati na jakoj vatri 15 minuta. Dodati sok od limuna. Vruću baklavu pažljivo preliti vrelim sirupom. 

    Ohlađenu baklavu ukrasiti mlevenim pistaćima i poslužiti.

    Coolinarika.com


(Izvor: kupujtesigurno.com)

..