ŠIPAK – ŠIPURAK – DIVLJA RUŽA: VIŠE VITAMINA C NEGO U LIMUNU!

Bobice šipurka, koju još nazivaju divljom ružom, sadrže više vitamina C nego limun, pomorandža i paprika zajedno. Čajevi od šipka najefikasniji su i najjeftiniji način da za vrijeme dugih zimskih mjeseci u organizam unesete dovoljno askorbinske kiseline i time ga učinite otpornijim na prehladu, gripu i kijavicu koji haraju u to doba godine. Ovaj čaj je izuzetno prijatnog ukusa, može da se miješa sa drugim sastojcima, djeca ga vole i ne postoji nijedan razlog da osušeni plodovi ove biljke ne budu uvijek pri ruci u svakom domaćinstvu. Uostalom, dvije šolje napitka od šipka dnevno, ujutro i uveče, zamjeniće zimsko “kljukanje” multivitaminskim tabletama. Divlja ruža ima i druga ljekovita svojstva – koristi se kao sredstvo za jačanje organizma i imunološkog sistema, efikasna je u liječenju ljetnjeg proljeva kod djece, pomaže i u slučaju oboljenja crijeva, olakšava otežano i bolno mokrenje, a pomaže i u rastvaranju kamena u bubregu. Osim ploda, ljekovite su i latice cvijeta koje pomažu pri zaustavljanju unutrašnjeg krvarenja iz želuca i pluća, regulišu grčeve u stomaku, a koriste se i u liječenju hemoroida. Veoma je važan način i vrijeme sakupljanja ploda šipka. S jeseni, kada krenete u berbu šipka, pažljivo zagledajte svaki plod. Najbolji je dok je još tvrd, nedozreo, upečatljive jarkocrvene boje. Tada je prepun ljekovitih supstanci. Plodovi se suše odmah po branju, a temperatura ne smije da prelazi 50 stepeni Celzijusa. Treba znati da je za kilogram suhih šipaka potrebno 2 kilograma svježih plodova.

Recepti:

Čajna mješavina za pročišćavanje organizma
Tri supene kašike mješavine od 20 g šipka, 10 g klekinja, 10 g peteljki višanja i 10 g kukuruzne svile kuhati 5 minuta u pola litra vode. Poslije tri sata procijediti i piti umjesto vode.

Čaj od latica šipka protiv krvarenja iz želuca i hemoroida
Dvadeset pet grama latica divlje ruže (šipka) preliti litrom ključale vode i poklopiti. Procijediti poslije 10 minuta. Piti do tri šolje dnevno, obavezno između obroka.

Čajna mješavina za jači imunitet
Sipati dvije kašike mješavine od 25 g šipka, 25 g cvjetova lipe, 15 g cvjetova zove i 15 g pomorandžine kore u pola litra proključale vode. Ostaviti 10 minuta, a potom procijediti. Piti vruće, 2-3 šolje dnevno.

(Preuzeto sa: receptizatren.club)

..