HUMAN GEST PORODICE NEDAVNO PREMINULE ZDRAVSTVENE RADNICE IZ NIŠA! Umrla, pa spasila četiri života!

Porodica Nišlijke (52) koja je nakon teškog šloga doživela moždanu smrt odlučila da donira njene organe. Slavica Katanić (53) dobila novo srce, Jadranka Trenčevski (48) jetru, a Aleksandar Mladenović (21) i Dušica Stojanović (55) bubrege

orodica bolničarke iz Niša (52) koja je nakon teškog šloga 11. aprila doživela moždanu smrt odlučila je da donira njene organe i na taj način spasila čak četiri života! Nakon transplantacija obavljenih u Beogradu i Nišu, Slavica Katanić (53) iz Lazarevca dobila je novo srce, Jadranka Trenčevski (48) iz Sefkerina jetru, a Nišlije Aleksandar Mladenović (21) i Dušica Stojanović (55) bubrege!

Svoj neverovatno humani gest porodica preminule Nišlijke uslovila je samo zahtevom da se njen identitet ne otkriva nikome, čak ni osobama kojima je spašen život.

Šansa za život
Timovi za eksplantaciju (vađenje) i transplantaciju organa bili su sastavljeni od 30 hirurga, anesteziologa, nefrologa, radiologa i sestara, pa je nakon pristanka porodice čitava akcija bila organizovana za manje od dva sata. Operaciona sala je bila spremna, a niški tim lekara dočekao je kolege iz Beograda koje su u pratnji policije i vozila-presretača u Niš stigli za sat vremena.

– Pacijentkinja je nakon potvrđivanja moždane smrti od strane neurologa prebačena na Kliniku za anesteziju radi praćenja vitalnih funkcija i različitih procedura. Zaista sam ponosan, pre svega na naš niški tim, ali i na beogradski, jer smo munjevito brzo reagovali i pristupili eksplantaciji organa zajedno sa njima. Kao što možete čuti i videti, sve je prošlo u najboljem redu – izjavio je dr Goran Milišević, anesteziolog i član tima za transplantaciju niškog Kliničkog centra.

Radovanović: Hvala porodici i lekarima
Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović zahvalan je porodici donora, ali i medicinskom timu koji je uradio transplantacije.
– Dugujemo ogromnu zahvalnost porodici, koja je u teškim trenucima za njih imala dovoljno snage da davanjem saglasnosti omogući da život nekim drugim ljudima bude produžen. Ponosan sam na kompletan tim, dugujemo zahvalnost svim lekarima, sestrama i osoblju, koji su još jednom pokazali da su dovoljno edukovani i stručni da u datom trenutku potpuno spremno odreaguju i budu na visini zadatka – kazao je Radovanović.

Slađana Katanić (53) iz Lazarevca, žena u čijim grudima sada kuca srce niške bolničarke, čekala je na novi organ samo sedam dana. Transplantacija je obavljena u Urgentnom centru u Beogradu.

– Uvek sam bila puna energije, čak sam igrala i odbojku, ali sam pre četiri godine doživela infarkt. Prvo sam se oporavila, ali mi se poslednjih meseci stanje značajno pogoršalo. Rekli su mi da samo novo srce može da mi spasi život i, kada su me stavili na listu čekanja, nisam ni slutila da će transplantacija biti već za nedelju dana. Kada su mi javili da imaju srce za mene, pomislila sam da je neka greška ili neslana šala. Nisam mogla da verujem. U isto vreme sam bila i srećna i tužna, i hrabra i uplašena. Čak sam pomislila da odustanem, ali su mi moj sin Vladan i snajka dali veliku podršku – priča Slađana i dodaje da nikada neće zaboraviti trenutak kad je prvi put otvorila oči posle transplantacije.

Jadranka Trenčevski (48) iz Sefkerina, majka dve ćerke, Danijele i Marije, od donora iz Niša dobila je novu jetru na koju je čekala skoro godinu dana. Ona je bolovala od ciroze i zbog sve lošijeg stanja organa lekari su doneli odluku da je jedini lek transplantacija. Stavljena je na listu čekanja i, kako kaže, nijednog trena nije gubila nadu će baš ona biti pozvana.

– Nekoliko dana pred poziv iz beogradskog Urgentnog centra pričala sam sa porodicom i rekla im da imam neki osećaj da ću uskoro ići na transplantaciju. Ćerka mi pravi venčanje u junu i imala sam osećaj da ću novi organ dobiti pre njene svadbe. Tako je i bilo, pozvali su me i saopštili da se pojavio donor i da ima šanse da mi se uradi transplantacija – ispričala nam je Jadranka.

Transplantacije bubrega obavljene su u Nišu. Aleksandar Mladenović iz niškog sela Čokot kaže da je dobio priliku za novi život.

– Dobro se osećam i sada je sve u redu. Nema problema posle transplantacije, ovo za mene znači kao da sam se ponovo rodio –kaže nam dvadesetjednogodišnji Aleksandar, koji je neizmerno zahvalan porodici donorke.

Dušica Stojanović, zahvaljujući svojoj anonimnoj sugrađanki, dobila je bubreg koji je čekala četiri godine.

– Na dijalizi sam već četiri godine i bila sam iznenađena kada su mi javili da ću dobiti novi bubreg. Nisam se nadala da će se to desiti, ali najgore je sada prošlo. I nadam se da će ići nabolje – rekla je Dušica.

Nestorović: Transplantacija srca trajala osam sati
Načelnica Odeljenja intenzivne nege za transplantaciju srca KCS doktorka Emilija Nestorović ističe da je transplantacija trajala oko osam sati i da za sada sve ide po planu.
– Slađana Katanić je zaista imala puno sreće, jer je veoma kratko bila na listi čekanja. Jer ne kaže se za džabe kada je transplantacija u pitanju da je 50 odsto medicina, a 50 odsto sreća da se brzo pojavi donor i da se sve poklopi i stvori podudarnost. Sam tok je išao veoma dobro i tokom intervencije nije bilo nikakvih komplikacija. Nakon 11 dana, pacijentkinja je izašla iz ranog postoperativnog toka i sada čekamo prvu biopsiju. Klinički, srce deluje odlično i svi ultrazvučni snimci su dobri, ali biopsija je zlatni standard kod ovakvih stvari, jer daje detaljnu sliku o stanju – istakla je dr Nestorović.

izvor: kutak.life

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Zanimljivost.com i portal Zanimljivost.com ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.